onsdag 6 januari 2016

Söderköping juni 1984

Ett besök i den trevliga staden Söderköping i Östergötland,16 kilometer söder om Norrköping. De första bilderna är tagna vid Göta kanal.

SHT Buss, Stockholm LLM206 Neoplan Jetliner. Söderköping 1984-06-14. 

Neoplan byggde turistbussar i alla storlekar. Här en liten sådan.

SHT står för Stockholms Handikapptransporter men i andra sammanhang kan det betyda "Salvo honoris titulo". Det är latin och betyder "Jag hälsar dig med hederstitel". Det användes på brev när man inte kände mottagarens rätta titel. SHT hette också en krog på Kungsgatan i Stockholm och där uttyddes det av folkhumorn "Suktande herrars tillhåll".  Men egentligen härleds det från det latinska uttrycket härovan.

SHT Buss fanns efter vad jag kommit fram till kvar till 2003, då deras kvarvarande bussar köptes av Bergkvarabuss. Om det bara gällde bussarna eller hela bolaget vetes ej. SHT körde också beställningstrafik för andra än handikappade och de utmärktes av välskötta bussar i smakfull design. Lägg märke till att bussen på bilden har tonade fönsterrutor, vilket var bra för att skydda mot solen på den tid då AC knappast fanns på bussarna.


GDG 2629 JHW248 Volvo B58 Van Hool Jumbo. Söderköping 1984-06-14.

Belgiska Van Hool var som jag skrev förra gången stora när det gällde att karossera bussar i Sverige. Den tillverkades först under modellnamnet Vistadom, sedan Jumbo (sådan som på bilden) och till sist Alizée.

GDG ägdes av Statens Järnvägar men sköttes som helt fristående företag. Först 1990 slogs GDG och SJ:s busstrafik samman och företagsnamnet blev då Swebus.

SJ Buss 2179 DMP536 Scania CR112. Söderköping Busstationen 1984-06-14.

Bussen är lackerad i Östgötatrafikens färger. Länstrafikreformen infördes 1981 i de flesta län och det dröjde sedan ett par år innan de första av dem började lackera samtliga bussar som körde för dem i enhetlig färg. Detta alltså oavsett vilket företag som körde. SJ har dock fått sätta sin logga på bussen.

I nästa avsnitt tar jag er med på en ny utflykt. Hade vi varit i Kina hade jag skrivit att vi åker från Nanking ("Södra staden") till Peking ("Norra staden"). Nej, det är inte jag som kommit på det utan det var forskningsresanden Sven Hedin.


Om det är något i den här bloggen du inte gillar så tala om det för mig. Om det är något i den här bloggen du gillar så tala om det för dina vänner.


Ett klick med mushjulet och du får större bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar