fredag 15 januari 2016

Björknäs och Bollmora september 1984

I dag skall vi påbörja en resa bland SL-bussar och tidigare sådana på/i Värmdö, Tyresö och Haninge, alltså tre kommuner på Södertörn.

SL/Trafik AB Saltsjöfart släp 1 Garaget, Björknäs 1984-09-16. 

Jag har inga närmare uppgifter om detta släp. En diffus uppgift hävdar dock att det från början var ett gengassläp, alltså ett sådant där gengasaggregatet fanns under andra världskriget. På bilden är det i alla fall ett godssläp som av märkningen att döma använts av Trafik AB Saltsjöfart. Detta var en sammanslagning av de båda Wallenbergs-ägda bussbolagen Busstrafiken Stockholm-Björknäs-Värmdö (BSBV) och Busstrafiken Stockholm-Södertörn (BSS). År 1969 gick alltsammans upp i Storstockhoms Lokaltrafik (SL). Bussgaraget vid Björknäs är från BSBV-tiden.

Enaxliga godsvagnssläp var fram till för cirka 30 år sedan vanliga hos många bussbolag. Allteftersom ersattes de av att själva bussarna försågs med godsrum.  Eller helt enkelt att godset i stället skickades med lastbil. Ett sådant här släp gick under namnet Hubert.

SL Buss H3 6331 Volvo B10M Säffle. Garaget, Björknäs 1984-09-16.


SL Buss H22 6441 Volvo B10M Säffle ledbuss. Garaget, Björknäs 1984-09-16.

Fd SL Buss H63 7813 Scania-Vabis BF76 SKV. Simhallen, Bollmora 1984-09-16. 

SKV (Svenska Karosseriverkstäderna) i Katrineholm såldes i slutet av 1960-talet till Scania och övertog deras tillverkning av karosser till de helbyggda bussarna men inte under sitt gamla namn. De gjorde snygga bussar och den här modellen skall ha formgivits av den kände Sixten Sason, mest känd som designer av Saab-bilar. 

Bussen har från början tillhört Mälaröarnas Omnibus AB och har kvar deras färgsättning. Den finns kvar än i dag och ägs nu av Spårvägsmuseet i Stockholm.

Lindkvist Busstrafik, Tyresö (fd SL Buss H63 7820) Scania-Vabis BF76 SKV. Garaget, Bollmora 1984-09-16. 

En annan Mälaröbuss av samma fabrikat hamnade efter tiden hos SL hos ett bussbolag i Tyresö och fick deras färgsättning i vitt och brunt.  Även denna finns kvar i dag och ägs i dag av Björn Forslund i Älvsjö (fd Älgviken), tidigare mångårig ordförande i Svenska Omnibusföreningen.

I nästa avsnitt åker vi vidare till Haninge. Häng med! 

Större bild om du klickar på den med mushjulet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar