onsdag 13 juli 2016

Borås i september 1986 del 5

På SJ Buss garageplan vid Brodal stod denna gamla buss från 1945. Den var alltså gammal redan då men den är ännu äldre i dag. Bussen finns nämligen bevarad.

Bussen hittades när garaget i Dalsjöfors skulle utrymmas. Personalen vid SJ Buss erbjöds att ta hand om bussen men SJ skulle äga den. Därför bildades Klubb Gamla 45an (efter årsmodellen 1945) där medlemmarna jobbade på bussen på sin fritid.

I dag äger Klubb Gamla 45an bussen och den rullar ett par gånger om året för medlemmarna. Därtill kan man ofta se den veteranfordonsträffarna på Stora torget i Borås på tisdagskvällarna från slutet av maj till slutet av augusti, dock ej i juli.

1986 hade bussen genomgått en större renovering och det syns ju på bilderna.



Förarplatsen är spartansk. Biljettmaskinen är av märket National och väger nästan 40 kilo. Vanligtvis följde den med bussen, men det hände att bussföraren fick i uppdrag att ta med sig den in när han slutade sin tjänst vid garaget.


Brevlåda var något som fanns på bussarna vid den tiden. Den skulle tömmas varje dag efter avslutat körpass. Något som dock missades ibland.


Sofforna är bekvämare än de kanske ser ut. Tyget är original från 1945 och det håller fortfarande.

SJ Buss 850 BHS856 Volvo B513 SKV. Garaget Brodal, Borås 1986-09-09. 

I nästa avsnitt besöker vi Hammenhög i Skåne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar