tisdag 7 juni 2016

Skrea Motell i juni-juli 1986

Min mamma och jag brukade under dessa år göra en bussresa på sommaren. Det här året bestämde vi att åka till Bryssel med Intersol i Malmö. De ordnade bussresor med hög klass. Lite dyrare än konkurrenterna men mycket bättre.

Resan startade i Malmö utanför SkyLine Hotell. Numera heter dt Good Morning Hotels och ligger intill Malmö stadion. Tidig söndagsmorgon samlades bussar som skulle gå åt olika håll och från flera bussreseföretag. Sedan blev det färjan Limhamn-Dragør, men det fanns också de som valde att åka upp till Helsingborg och sedan via Helsingör. Öresundsbron var ju ännu inte byggd.

För att komma till Malmö från Borås åkte vi anslutningsbuss på lördagen. Denna gick direkt till hotellet och var förhållandevis billig att åka med. Vår buss startade i Strängnäs och gick sedan i en slinga så att den skulle passa var det fanns påstigande.  Det gällde ju att lägga slingan så att tidtabellen passade någorlunda och resenärerna inte kom fram till hotellet i Malmö mitt i natten.

Vår buss kom från Mellansvensk Omnibustrafik, ett av de många bussbolag som ägdes av "busskungen" Knut Oskar Gustavsson. Hans företag är för övrigt känt i barnbokslitteraturen, eftersom det var ett av dem som körde bussen mellan Uppsala och Skogstibble och som Gösta Knutsson ofta skrev om i sina Pelle Svanslös-böcker.

Någonstans på vägen togs rast. Rasten skulle ju passa dem som hade åkt hela dagen liksom oss som åkt från Borås vid 16.30-tiden. Så det blev en kvällssmörgås för min del vid Skrea Motell. Detta byggdes 1952 och betraktas ibland som Sveriges äldsta motell.

Men det finns flera som gör anspråk på den titeln och det är mycket en definitionsfråga. Ett riktigt motell skall enligt min mening ha bilparkeringen precis utanför rummet och med den definitionen skall Fleninge Motel utanför Helsingborg vara äldst i Sverige. Om man "bara" avser ett hotell som ligger vid en stor landsväg och vänder sig främst till bilister är Gyllene Uttern från 1930-talets mitt äldst.

Skrea Motell drabbades hårt då det kom lite offside när E6-an blev motorväg förbi Falkenberg. Men fortfarande var det många långtradare och turistbussar som svängde in där. I november 2008 besökte jag det senast och då var det mycket förfallet. Trots att det var mitt i lunchtid var vi inte ens en handfull gäster. Maten smakade utmärkt och var inte särskilt dyr. Men motellet var mycket slitet och smutsigt.

Hösten 2015 uppläts det för asylsökande och ägaren började kunna tjäna pengar på sin rörelse igen. Får se om det någon gång återkommer som motell.

Mellansvensk Omnibustrafik 31 CCA680 Scania K112 Ajokki Express. Skrea Motell 1986-06-28.

Även anslutningsbussen, som kom från Fjärås, tillbaka hem efter en dryg vecka gjorde stopp vid Skrea Motell, där den också fick sällskap med en annan buss av samma fabrikat. Det regnade rejält den dagen och det var mörkt trots att klockan var 11.00 på förmiddagen.

 Olofssons Busstrafik, Fjärås LDK175 Volvo B10M Van Hool Alizée. Skrea Motell 1986-07-06.

Olssons Busstrafik, Vittskövle LLK104 Volvo B10M Van Hool Alizée. Skrea Motell 1986-07-06.

I nästa avsnitt blir det bussar i Belgien. Såväl svenska som belgiska och kanske även andra nationaliteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar