måndag 22 januari 2018

Expressbuss Bergen-Trondheim i april 1990

Innan jag återvände till Sverige tänkte jag hinna med ett uppdrag i Trondheim också. Därför var det lämpligt att prova NorWay BussEkspress, som körde en buss över natten på sträckan. Klockan 16.00 gick det två bussar från Bystasjonen i Bergen: den ena skyltad Trondheim och den andra Stryn.

Eftersom det var torsdagen före stilla veckan var det många som tagit påskledigt lite extra tidigt. Många norrmän passar också på att åka till sin hytte på fjället under stilla veckan. Det bestämdes därför rätt snart att båda bussarna skulle gå till Trondheim.

Jag hade talat med vd för NorWay BussEkspress några dagar före resan och hann sa att det nog skulle gå grejt "bara det ikke snöer på Strynefjell". Men när vi närmade oss Stryn för en längre måltidspaus så visade sig svarta moln över fjällen och det stod inte länge på innan det började snöa rejält.

När vi var färdiga med vår rast kom extrabussen in och skulle ta sin rast. Vi hade kommit särskilt långt upp mot Strynefjell innan den bussen körde förbi oss. Vår förare tog det lugnt och höll tidtabellen hela natten så att vi var framme i Trondheim 07.30.

Vår buss lastar i Førde:

Firda Billag 311 (N) TV52557 Scania K113 Ajokki Classic. Busstasjonen, Förde 1990-04-05. 

Extrabussen i Førde. Mycket folk på den också men det var också bybor som gått ut för att titta på bussen ungefär som man gick ner till järnvägsstationen för att se kvällståget förr i världen.

 
Bergen-Nordhordland Rutelag 727 (N) SR30688 Scania K113 Ajokki Classic. Busstasjonen, Førde 1990-04-05.
 
I resan ingick också en färjetur över Sognefjorden.

Bergen-Nordhordland Rutelag 727 (N) SR30688 Scania K113 Ajokki Classic. "Selje", Sognefjord 1990-04-05.

Som bonus visar jag några bilder från riksväg 14 från Bergen och norrut. De norska riksvägarna var då och är i viss mån fortfarande ofta smala och möten får ske på speciella mötesfickor. Bilden på alla bilarna visar vad som kan hända när en färja just har kommit in och man möter alla bilar från den. 






I nästa avsnitt kommer de första bilderna från Trondheim. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar