tisdag 26 juli 2016

Paris i oktober 1986 del 1

Återigen ett besök på den franska turistmässan Mitcar i Paris. Även nu bjöd Franska Turistbyrån in ett antal bussägare och fackjournalister men denna gång blev det med flyg.

Det var dock bra nära att det inte blev någon resa. I september inträffade nämligen ett antal terrordåd i Paris och Frankrike bestämde därför att införa visum för medborgare i länder utanför EG (som EU hette då och där Sverige inte var medlem). Att få visum skulle ta lång tid eftersom ambassaden inte hade tillräckligt personella resurser för detta. Franska Turistbyrån hjälpte dock till och vi som var inbjudna till resan gavs förtur.

Så det var att lämna passet samt en beskrivning av mig och mitt ärende till turistbyrån och några dagar senare fick jag tillbaka passet med en sida full med stämplar och namnteckningar. Det var visumet alltså.

Vid ankomsten på Charles-de-Gaulle hade fransmännen i passkontrollen hade väldigt roligt åt oss, som ju inte såg ut som terrorister utan som vanliga européer men ändå inte var med i EG. De ifyllda formulären gicks igenom, rättades lite här och var men inga problem. Inte ens för den deltagare som råkade uppge att hon var född i mitten av 1800-talet.

I Paris fanns vakter vid exempelvis alla varuhus, järnvägsstationer, teatrar och större restauranger. De kollade medförda väskor så att de inte innehåll någon bomb. Visade man väskan var det bra, gjorde man det inte så brydde sig inte vakterna.

Det var inget hinder att fotografera på offentliga platser. Annars kanske man kunde tycka att en svensk som stod där och fotograferade bussar var något misstänkt. Men man tänkte inte så på den tiden.

Först ut en sightseeing-buss.

Paris Vision (F) 6190KK75 Neoplan  N122/3 Skyliner. Place d'Opera, Paris 1986-10-25. 

Om trafikbolaget RATP och tätortsbussarna i Paris skrev jag i detta inlägg

RATP 7729 Saviem. Place d'Opera, Paris 1986-10-25.

RATP 7788 Saviem. Place d'Opera, Paris 1986-10-25.

RATP 7529 Saviem. Place d'Opera, Paris 1986-10-25.

I Paris rullade vid denna tid bussar med bakplattform. Där kunde rökarna tillbringa resan utövande sin last. Och var det inga rökare där kunde vi som gillar frisk luft njuta av resan där.

RATP 7867 Saviem. Place d'Opera, Paris 1986-10-25.

RATP 8016 Saviem. Place d'Opera, Paris 1986-10-25.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar