söndag 7 februari 2016

Åmål i september 1985

Så flyttar vi fram tillfälligt till 1985 igen allteftersom hur bilderna dyker upp i mitt diaarkiv. I dag blir det ett besök i Åmål.

GDG 1138 AMW533 Volvo B58 GDG. Järnvägsstationen, Åmål 1985-09-02. 

GDG (Trafikförvaltningen Göteborg-Dalarne-Gävle) var inte bara ett bussbolag som ägdes av staten genom Statens Järnvägar utan hade många andra verksamheter. Fram till 1947 körde de också tåg men då övergick verksamheten till  staten och ett år senare till Statens Järnvägar. De drev också motell och hade eget karosseribyggeri. Denna fanns från början i Norge, närmare bestämt i Lier utanför Drammen. Så småningom flyttades den till Kungälv i Sverige och fick namnet Alpus.

Karossen till bussarna på bilden var byggd i Norge men den benämndes ofta just som GDG-kaross. Det var bara till GDG som denna typ av kaross levererades. I samband med upphandlingar kom dock en del av dessa bussar att hamna hos andra bussbolag.

År 1990 gick SJ Buss upp i GDG, ett rimligt drag eftersom både hade samma ägare. I samband detta bytte GDG namn till Swebus, dit också den bussverksamhet som Postverket bedrev (Postens Diligenstrafik) överfördes något år senare.

Varumärket Swebus fanns hos GDG då sedan 1982 och de kom över det i samband med att de köpte Surahammars Trafik AB. Swebus är bildat av Swerige i gammalstavning och (omni)bus och är inte som många tro svengelska ("soibasss").

I nästa avsnitt besöker vi Eskilstuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar